Ànima Tour Virtual 00 / 09
00_
Fes un recorregut virtual per l’exposició. Visita-la
01_
Vàrem néixer per ser l’ànima de la nostra llengua i la nostra cultura a Internet. Coneix-la

‘Ànima. 15 anys de la Fundació .cat’ és l’exposició itinerant que entre el 2020 i el 2021 podrà visitar-se a diferents localitats del territori catalanoparlant per conèixer de prop la història d’èxit de la Fundació .cat.

Volem celebrar amb tu que ja fa 15 anys que fomentem, impulsem i facilitem l’ús del català a Internet com a eina de normalització lingüística i com a element indispensable per a seguir reforçant la nostra cultura a la Xarxa. Una feina que fem a través de la gestió del domini .cat i de les desenes de milers de dominis .cat que hi ha registrats a la Xarxa, però també mitjançant projectes fundacionals que faciliten la digitalització del món educatiu, de les entitats socials i dels petits negocis.

Hi ha coses que uneixen a tots els catalanoparlants. No les podem tocar, però sí que les podem sentir. La nostra llengua i la nostra cultura, la nostra història, el nostre futur. Tot allò que compartim com a poble ens connecta els uns amb els altres, i crea una connexió immaterial, una ànima col·lectiva, que ens identifica.

A la Fundació .cat hem treballat des del primer dia perquè l’ànima digital del català sigui cada dia més forta a Internet, i perquè puguem comunicar i compartir les nostres idees, els nostres sentiments i els nostres somnis també en aquest món digital. Som optimistes per naturalesa. Creiem en el present, en el futur i en totes les possibilitats que la tecnologia ens ofereix. I les continuarem aprofitant, com hem fet fins ara perquè l’ànima del català continuï creixent i evolucionant, enriquint-se amb els nous temps, sent una llengua potent i viva a Internet. Perquè un .cat és molt més que un simple domini: és un sentiment de pertinença, una declaració d’intencions. El .cat ha estat la veu de la nostra llengua a Internet durant 15 anys. I ho continuarà sent en el futur que avui comença.

02_
La nostra és una història d’èxit defensant els drets digitals dels catalanoparlants. Coneix-la

La història de la Fundació .cat és una reivindicació constant i col·lectiva dels drets de la nostra llengua i la nostra cultura. Gràcies a l’esforç de molts, no només és una història d’èxit, sinó que és una fita sense precedents: el .cat va ser el primer domini d’Internet que va existir al món en representació d’una comunitat lingüística i cultural, en aquest cas, la comunitat catalanoparlant. El domini .cat és un domini genèric com el .com o el .org, però adreçat específicament a la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet.

En l’actualitat, altres dominis com el .gal o el .eus acompanyen al .cat com a emblemes de la diversitat cultural i lingüística.

El català és una llengua amb més de mil anys d’història; la Fundació .cat només en té quinze. Però han estat quinze anys intensos i profitosos. Ara volem celebrar-ho: volem celebrar que tenim una trajectòria carregada d’èxits i tot un futur per davant. I, sobretot, que comptem amb tu per guanyar-lo.

03_
Utilitzar amb normalitat el català a la Xarxa és garantir-ne el seu futur. Hi treballem

Una llengua que no es parla en tots els àmbits de la quotidianitat no és una llengua plenament normalitzada. Per això és fonamental que el català sigui cada vegada més fort en els territoris de parla catalana i també a Internet. Per això treballem amb centres d’educació primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, amb la finalitat d’ajudar als estudiants a desenvolupar totes les competències digitals.

Treballem tant amb els alumnes com amb els professors, i els oferim els coneixements i les eines necessàries per aprendre a crear webs i apps, i perquè puguin aprofundir en el coneixement de les noves tecnologies que transformen el nostre dia a dia i configuren el nostre futur.

Wapps .cat
Un concurs de creació de llocs web i apps en català adreçat a alumnes de 5è i 6è de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior. El certamen té per objectius fomentar el coneixement de les noves tecnologies, la creativitat dels participants i la normalització del català en l’entorn digital.

Formació per al professorat
Aquest programa de formació gratuïta del professorat, que està organitzat juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, té l’objectiu de desenvolupar competències digitals relacionades amb el món d’Internet i les noves tecnologies.

04_
Visibilitzar projectes socials a Internet és construir una societat més justa, més igualitària i més social. Hi treballem

Durant aquests 15 anys, la comunitat catalanoparlant s’ha consolidat al món digital gràcies a la suma desinteressada d’esforços i voluntats per part d’un gran nombre d’individus i d’entitats.

Des de la Fundació .cat estem profundament involucrats tant en projectes d’àmbit social com en aquells que fomenten la innovació i l’ús de la nostra llengua a la Xarxa. Volem ser decisius perquè el català tingui encara més força i més presència a Internet.

esTICenllaçat
El projecte té l’objectiu de millorar l’accés i la capacitació de les ONG d’àmbit català amb relació a les TIC. Des de .cat, i amb la col·laboració de CTecno i la Fundació migranodearena, organitzem tallers de formació en WordPress per tal que les entitats del tercer sector que no disposin de pàgines web pròpies puguin desenvolupar-ne una amb domini .cat i en català, i alhora aprenguin a mantenir-les de manera independent.

Convocatòries obertes d’ajuts a projectes
Financem aquells projectes digitals d’entitats sense ànim de lucre que aportin valor, ja sigui cultural, social o tecnològic, als territoris de parla catalana.

05_
Un .cat explica com ets, quina identitat et defineix i quina cultura et mou Explora'l

Som terra d’emprenedors, de gent amb idees innovadores i projectes de futur. Però totes aquestes iniciatives s’han de poder fer realitat. Per això, des de la Fundació .cat acompanyem els petits negocis en la seva aventura digital. I ho fem amb sessions de capacitació i formació presencials (aula mòbil) i a distància, dissenyades perquè les empreses de la microeconomia coneguin i apliquin les eines digitals necessàries per a ser visibles i econòmicament actives a la Xarxa. A més a més, amb aquesta mateixa voluntat de suport al teixit econòmic dels territoris de parla catalana, fomentem l’emprenedoria amb ajudes i tarifes planes a primers negocis i empreses emergents.

Cada projecte, cada negoci, cada institució, cada empresa i cada emprenedor pot tenir el seu propi .cat a la mida de la seva personalitat i necessitats. Des de la Fundació .cat oferim totes les facilitats a través de la nostra assessoria i suport en línia per tal que cada nova iniciativa es consolidi i alhora faci créixer la presència del català a Internet. Ja hi ha més de 109.000 dominis .cat. Anima’t a tenir la teva identitat digital, el teu propi .cat!

Elteunegoci .cat
Programa de capacitació digital destinat als petits negocis que desitgin obtenir un lloc web en català i aprendre les nocions bàsiques de WordPress per a mantenir-lo. Aquest programa també està dirigit a qualsevol ajuntament que el vulgui adoptar per a donar suport al comerç local en el seu terme municipal.

06_
El català continua creixent al món digital. Així hem avançat en 15 anys. Totes les dades

Quants catalanoparlants hi ha al món? A quins llocs es parla el català? Quina és la salut de la nostra llengua a Internet? Quantes entrades té la Viquipèdia? Parla català Google Maps?

Tens totes aquestes respostes i moltes més a l’abast de la mà. Clica i cerca-les tu mateix.

07_
Per a una comunitat cultural com la nostra, és imprescindible estar present a tots els àmbits d’Internet. Suma-t'hi

Internet és, sens dubte, l’eina de transmissió cultural amb l’impacte global més important des de la invenció de la impremta. A la Xarxa hi pots fer gairebé de tot: comentar les fotos de les vacances dels amics a la Costa dels Tarongers, aprendre pas a pas a fer la caldereta perfecta, descobrir els millors racons de Ceret, trobar reputats experts en salsa balandra i, per descomptat, veure incomptables vídeos de gats (ho vulguis o no ho vulguis, saps que tard o d’hora passarà).

Per a una comunitat cultural com la nostra, és imprescindible estar present a tots els àmbits d’Internet.

I tu, ja formes part d’aquesta comunitat? Omple de color la Xarxa! Investiga-la, gaudeix-ne, cerca-hi de tot (gats inclosos)…, tots hi esteu convocats. Necessitem contingut del bo: clar i en català!

Forma part del .cat a elteucorreu.cat

08_
Puja al núvol, connecta’t al català. Suma-t'hi

Amb el domini .cat ens ajudes a difondre el català i a aconseguir que la nostra comunitat sigui cada dia més forta.

Si tu també vols que el català sigui una llengua viva, passa a l’acció: connecta’t en català.

09_
Descobreix on i quan pots veure l’exposició. Visita-la

16.09.20 – 12.10.20 Palau Robert (Barcelona)

18.09.20 – 30.10.20 Palau Oliver de Boteller (Tortosa)

15.10.20 – 30.11.20 Espai Santa Caterina (Girona)

18.03.21 – 12.04.21 Menador espai cultural (Castelló)

Novembre 2021 CentreBit (Menorca)

Desembre 2021 Centre Cultural La Misericòrdia – Consell de Mallorca (Palma de Mallorca)